Stadskanonnier van Mechelen die Heerlijke

Mechels stadskanonnier Marc Vanhooff is op 75-jarige leeftijd bij hem thuis in Hever (Boortmeerbeek) overleden. Hij was ook wapenmeester van de historische Mechelse Batterij, een vereniging die de rijke traditie van het kanongieten in de Dijlestad eerde.

Marc Vanhooff stierf afgelopen vrijdag. “Hij is thuis zachtjes ingeslapen”, zegt zijn broer Leo.
De titel van stadskanonnier was er eentje die Marc met veel trots droeg. “
Hij was zelf werkzaam in de metaalconstructie. Het was zijn leven”, vertelt Leo.

De traditie van het kanongieten, waarvoor Mechelen in de vijftiende en zestiende eeuw befaamd was, inspireerde Marc om meer dan tien jaar geleden de Mechelse Batterij op te richten. Samen met enkele vrienden vormde hij een vereniging. Met veel passie bouwden ze replica’s van historische kanonnen na, ’s avonds en tijdens weekends.

de Mechelse Batterij en de Slag van Waterloo

Met hun kanonnen gaven de leden van de Mechelse Batterij heel wat culturele of historische evenementen extra allure. Alles was tot in de puntjes geregeld, tot kostuums toe. “Het is mijn taak om Mechelen te verdedigen, in de figuurlijke zin dan”, zei Marc ooit. Dat deden hij en zijn vrienden met verve. Zo kleurden ze in 2000 de onvergetelijke Keizer Karelfeesten in Mechelen zelf, maar bijvoorbeeld ook de herdenking van de Slag van Waterloo. Schieten deden ze met los kruit.

De uitvaartplechtigheid van Marc Vanhooff vindt woensdag 27 april om 10u plaats. “Met paard en koets wordt hij door begrafenisondernemer Perdieus naar de aula van de stedelijke begraafplaats gereden”, vertelt broer Leo.

De familie heeft liever geen bloemen, een vrijblijvende storting aan het Healthy Hart Fund van de KU Leuven wordt zeer geapprecieerd.

Zie ook de Mechelse Batterij op : www.kanonschieten.be

Bron : Gazet van Antwerpen door Sven Van Haezendonck
Bericht verschenen op : Donderdag 21 april 2022

Overlijdensbericht Marc Vanhooff 15-04-2022

Rouwbrief / Overlijdensbericht [415 KB] (pdf) met link naar de livestream van de uitvaart.

Stadskanonnier Vanhooff Marc voorzitter Mechelse Batterij